Handige Tips


Nederlandse buiken steeds dikker

Steeds meer Nederlanders hebben een te dikke buik, zo constateert het RIVM vandaag na een onderzoek van de buikomtrek van volwassen Nederlanders. Het Voedingscentrum is bezorgd over de cijfers. Het groeiend aantal dikke buiken bevestigt het belang van gezond eten en voldoende bewegen.
Van de mannen tussen 30-70 jaar heeft volgens het RIVM 27% te veel vet op de buik. Dat is een buikomtrek van 102 centimeter of meer. Van de vrouwen heeft zelfs 39% te veel buikvet. Dat is een buikomtrek van 88 centimeter of meer. Bij zowel mannen als vrouwen is sprake van een sterke toename van het buikvet in de afgelopen jaren.

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat veel Nederlanders overgewicht hebben. Zo is 60% van de mannen tussen 30-70 jaar te zwaar; zij hebben een BMI van meer dan 25. Bij de vrouwen is dat 44%.
Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en galziekten en gewrichtsaandoeningen. Deze risico’s gelden in het bijzonder voor mensen met te veel buikvet.

Het Voedingscentrum benadrukt dat het nooit te laat is om te starten met gezond eten en bewegen. Wie eet volgens de Schijf van Vijf, is vanzelf op weg naar een gezond gewicht, een gezond lichaam en een lager risico op bovengenoemde aandoeningen.

Om kinderen te laten opgroeien tot gezonde volwassenen, is het belangrijk hen het gezonde voorbeeld te geven. Bovendien moeten ze thuis en op school in een omgeving kunnen opgroeien waarin de gezonde keuze de gemakkelijke is.


Een half uur bewegen per dag. Waarom is dat zo gezond?
Bewegen is goed voor lichaam en geest. U doet het meestal zonder er bij na te denken. U fietst naar uw werk, loopt door de stad of u bent aan het klussen. Terwijl u beweegt, verdwijnen zorgen en spanningen naar de achtergrond. U slaapt lekkerder en staat 's ochtends fitter op.

Goed voor uw hart
Voldoende bewegen houdt uw hart en uw bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner.

Een lager cholesterolgehalte
Een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot vernauwing in uw slagaders (slagaderverkalking). Door voldoende te bewegen stijgt het goede cholesterol (HDL). Dat is goed voor uw bloedvaten.

Gezond gewicht
Het is goed om elke dag te bewegen. Je voelt je fitter, energieker en gezonder. En wie veel beweegt, zal niet gauw te dik worden!

Gezond gewicht
U eet gezond, maar lukt het niet om uw ideale gewicht te bereiken? Bewegen helpt. Hoe meer u beweegt, hoe gemakkelijker uw gewicht op peil blijft.

Bewegen is dus goed voor uw hart en uw bloedvaten, maar het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Bewegen:
  • verbetert de spijsvertering; u gaat makkelijker naar de wc en heeft minder last van verstopping
  • gaat botontkalking tegen
  • heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte)

GROENE THEE
Hoe werkt groene thee bij het afvallen?
FotoGroene thee werkt zo goed als je wilt afvallen door de combinatie van cafeïne en anti-oxydanten die in groene thee voorkomen. En juist die combinatie maakt het verschil met koffie. In koffie zit ook cafeïne maar door een aantal andere stoffen in koffie stijgt je bloedsuiker spiegel. Dit zorgt er voor dat de vetverbranding geblokkeerd wordt, wat niet ten goede komt van je dieet.
Groene thee bevat stoffen, de zogenaamde fenolen, die er indirect voor zorgen dat vetcellen hun inhoud eenvoudiger af kunnen geven aan je bloed. Dit is ideaal als je wilt afvallen, want zo kunnen je organen en spieren het afgegeven vet makkelijker gebruiken als brandstof.
Ook op celniveau werkt groene thee bij het afvallen. Door fenolen zoals EGCG worden cellen gestimuleerd meer vet te verbranden dan normaal. Cafeïne maakt cellen ook nog gevoeliger voor fenolen, wat weer een extra boost geeft aan het hele proces. Vandaar dat de combinatie cafeïne en groene thee zo goed werkt.
Naast de goede werking van groene thee op je vetverbranding en als hulpmiddel bij een dieet, heeft het nog veel meer voordelen. Zo helpt het bepaalde soorten kanker en andere ziektes te voorkomen.